När dammet efter covidpandemin har lagt sig står det klart att allt fler väljer att inte återvända till sina gamla kontorsplatser. I stället väljer de som arbetar i administrativa eller kreativa yrken i allt högre utsträckning att utföra sitt arbete från andra platser, det så kallade “fria kontoret”. Detta innebär konkret att de arbetar från den plats som de själva väljer och som passar just deras typ av arbete och livssituation. Varifrån arbetet utförs varierar stort och här nedan följer en översiktlig genomgång över några av de vanligaste ställena för att utföra sitt arbete på distans.

Coworking

Coworking är sannolikt den typ av arbetsplats som är mest populär för tillfället. Enkelt förklarat innebär coworking att du, eller ditt företag, hyr en arbetsplats i en stor kontorslokal där det finns ett stort antal andra personer som hyr in sig på samma sätt. I hyran ingår som regel tillgång till konferensrum, reception och komplett kök där du kan tillaga din egen lunch. I de flesta fall ingår även gratis kaffe och fri frukt. När du använder dig av coworking får du tillgång till ett komplett kontor, inklusive arbetskollegor, samtidigt som du endast betalar för en mindre del och slipper alla tråkiga arbetsplatsmöten.

Arbeta hemifrån

Det blir allt vanligare att både anställd personal och egenföretagare väljer att arbeta hemifrån. Det är framförallt de som bor långtifrån sin arbetsplats, men även personer med småbarn, som väljer att arbeta hemifrån. På så sätt behöver de inte lägga kanske ett par timmar varje dag för att transportera sig till och från arbetsplatsen. Den tiden kan i stället spenderas tillsammans med familjen, vilket självfallet är ett betydligt bättre nyttjande av tiden.

Arbeta från ett café

För ett antal år sedan var den stora trenden att arbeta från ett café, sippandes på en caffelatte eller någon annan söt kaffedryck med alldeles för många ingredienser. Detta gällde särskilt i USA, där alla digitala entreprenörer med självaktning spenderade den större delen av arbetsdagen på något av Starbucks alla serveringsställen. Caféernas popularitet som arbetsplats har emellertid minskat under de senaste åren, även om det fortfarande finns ett antal trogna som inte viker från sin väl insuttna plats på caféet.

En kombination är den bästa lösningen

Det finns inte en specifik typ av arbetsplats som kan anses vara det bästa valet för alla. Vi har våra egna preferenser och befinner oss dessutom i olika skeenden i livet. I många fall är den bästa lösningen en kombination av de olika alternativen som nämnts ovan. Hyr du en plats på ett kontor för coworking, och samtidigt arbetar hemifrån eller från ett café ett par dagar varje vecka, har du en varierande arbetsmiljö som förhoppningsvis gör din arbetsdag såväl mer intressant som mer inspirerande.